Арабіка та робуста, у чому відмінність?

Арабіка та робуста, у чому відмінність?

Для кожного, хто любить каву, цей напій завжди має особливий запах: для когось кава пахне довгоочікуваною зустріччю, у когось асоціюється з яскравими вихідними або приємними домашніми балачками... Така розмаїтість можлива тому, що існує величезна кількість сортів кави і їх сумішей. І аромат, і смак напою, який з них отримують, так само різняться, і в кожного знайдуться свої шанувальники.

Цікаво, що все ароматне і смачне в нашій чашці створює арабіка. Так називають кавове зерно з дерев виду «arabica», які дають майже 50 різних сортів кави. Кожен з них істотно дорожчий за будь-який із сортів, отриманих із зерна «robusta» (або конголезької кави). Кавові дерева виду робуста дають плоди з великою кількістю кофеїну (1,8-4%!), тому саме робуста відповідає за те, наскільки сильно підбадьорить нас чашка улюбленого напою.

Існують й інші види кавових дерев, але кава, що потрапляє до нас на ринок, це переважно арабіка, робуста або їх бленди. Помітити різницю між 100% арабікою та її сумішами з робустою може навіть кавоман-початківець, адже вони різні і за запахом, і за смаком, і за консистенцією. Зерно цих видів кави на вигляд теж відрізняється – в арабіки більш подовгасте, а в робусти – округліше.

Тепер трохи конкретніше про арабіку, адже саме кава різних сортів арабіки несе в собі ту смакову різноманітність, яку ми так цінуємо в цьому напої. Прийнято вважати, що арабіка є найціннішою в світі кавою. Висока вартість арабіки диктується великою примхливістю цієї культури – їй потрібні постійні дощі і висока температура повітря, а ще гірський клімат (900-2100 м над рівнем моря), і при цьому одне дерево дасть не більше двох врожаїв на рік. Зате саме арабіка забезпечить каву тією «кремовістю», оксамитовістю смаку і ароматом, за які багато хто згоден платити високу ціну.

Якщо говорити про робусту, то відшукати її у продажу в чистому вигляді досить складно, адже робусту переважно використовують в сумішах з метою зробити напій міцнішим і підвищити в нім вміст кофеїну. Така суміш зазвичай не сильно програє стовідсотковій арабіці щодо аромату та насиченості смаку, зате вона відрізняється міцністю. Ну і, звичайно, вартість суміші помітно нижча, адже робуста істотно дешевша ніж арабіка завдяки тому, що кавове дерево виду робуста зовсім невибагливе (без проблем витримує різкі коливання температури, швидко пристосовується до змін клімату і може давати по декілька врожаїв на рік!).

Варто сказати, що в напою із зерна чистої робусти запах непривабливий, крім того, в цієї кави дуже специфічний сильний смак, є також і особлива гіркота, яку вдається пом'якшити лише якщо змішувати робусту з іншими видами кавового зерна. Проте, серед шанувальників кави є і ті, хто полюбляє саме гіркий, гострий, навіть, можна сказати, грубуватий смак напоїв з кавового зерна різних сортів робусти.

Зрештою, якій би каві ви не надавали перевагу – арабіці, її сумішам з робустою чи лише робусті – кожна з них однаково добре здатна поліпшити ваш настрій і надати припливу енергії, адже, як кажуть в Україні, «Кожна Ганна по-своєму гарна»…