Як оцінити смакові якості кави?

Як оцінити смакові якості кави?

Більшість з нас без проблем зможе відрізнити запах троянди від запаху зубної пасти, а ось запах конвалії від запаху троянди відрізнить не кожен. І тільки незначна кількість людей здатна без проблем розрізняти найтонші нюанси як запаху, так і смаку. Окрім цього, їм треба мати і деякі знання. Інакше неможливо справедливо оцінити смак будь-чого.

Відповідно, щоб оцінити смак кавового напою, важливо хоч трохи розбиратися в каві і мати про неї певні знання. З метою полегшити це завдання, ми розповімо про основні "показники" смакових якостей кави.

Перший з них – це аромат, який завжди говорить про ступінь свіжості напою. Найнасиченіший аромат у свіжообсмаженої кави і, звичайно ж, щойно змеленої. Професійний дегустатор кавових напоїв може відчути в кавовому ароматі зайві неприємні запахи, які говорять про те, що кава брудна або прицвіла тощо. Іноді це вдається і звичайному шанувальнику кави, хоча частіше ми помічаєм саме найбільш виразні сторони кавового аромату. Цю так звану "силу" аромату можна оцінити за умовною шкалою: слабкий аромат, помірний, сильний і дуже яскравий.

Смак кави може бути складним, багатим, особливо гармонійним або ж навпаки. Слід пам'ятати, що хороша кава завжди має власний характер. Якщо ж нічого подібного ви не відчуваєте, то це, швидше за все, звичайнісінький недорогий вид або сорт.



Ще один "показник", який часто використовується в характеристиці кави, – кислотність. Йдеться зовсім не про кислий смак погано обсмаженого зерна (важливо знати, що кислотність менше помітна після сильного обсмажування кавового зерна). Кислотність тільки підкреслює якість напою (адже благородна кислинка властива саме дорогим сортам арабіки.

Від поціновувачів кави можна часто почути про післясмак – смакові відчуття у ротовій порожнині після випитої кави. Так от, яскраво виражений післясмак залишають тільки по-справжньому насичені напої. Крім того, важливо, щоб смак, аромат і післясмак ніби доповнювали один одного, це у дегустаторів називається букетом. При змішуванні різних сортів і видів кави можна отримати абсолютно різні букети, причому найефективніші виходять шляхом змішування сортів, що доповнюють один одного.

Нерідко можна почути і про повноту кавового напою, тобто про його насиченість, щільність і консистенцію. Відчути якість щільності кави можна, додаючи до неї молоко. Якщо при цьому переважають смакові відчуття кави, вважається, що цей сорт є повним і насиченим.




Такий "показник", як збалансованість кави говорить про ступінь урівноваженості смакових компонентів цього напою. Якщо ваша кава досить-таки складна, але при цьому не переважають якісь певні смакові характеристики і відтінки, то цей сорт або вид вважається добре збалансованим.

Вибираючи для себе "хорошу" каву, ви повинні, насамперед, відчувати задоволення і насолоду. Треба усього лише витратити трохи часу, щоб відкрити для себе, яким має бути смак і аромат у вашої, в майбутньому улюбленої, кави.