-
Те, що для багатьох із нас кава сьогодні стала приємною необхідністю, далеко не новина. Проте лише невелика частина шанувальників цього напою можуть похвалитися вмінням приготувати ідеальну каву. Та й саме словосполучення «ідеальна кава» – дуже відносне, бо, як то кажуть, «Кожен Івась має свій лас»... Та не залежно від того, якій каві ви надаєте перевагу, є деякі моменти в приготуванні цього напою, котрі зроблять його максимально ароматним і смачним.
-
Каву сьогодні не можна називати просто напоєм — саме так стверджують фахівці всесвітньо відомої компанії з виробництва кави Illy. За простим напоєм стоїть щось багатше, цікаве і чарівне. На одній з найтехнологічніших і передових фабрик харчової промисловості IllyCaffee в італійському місті Трієсті вважають, що виробництво ідеальної кави — це ціла наука. Родинна компанія Illy за декілька десятиліть перетворилася на глобальну завдяки експорту характерного італійського задоволення мільйонам людей в світі. Секрет незмінної якості Illy прихований у постійному ретельному контролі на кожному етапі виробництва, плюс передові дослідницькі лабораторії, організовані в справжній Університет кави. Ексклюзивна суміш і тотальна якість — це два завдання, які лежать в основі виробництва кави Illy.
-
Сьогодні, мабуть, не існує такого куточка планети, де ще не чули про каву. Досвідчені поціновувачі цього древнього напою стверджують, що кава постійно розширює коло своїх шанувальників саме через те, що має особливі характеристики залежно від регіону походження.
Істотно вирізняється з-поміж інших кава з Ефіопії. В цій країні переважає дикоросла арабіка, яку селяни просто збирають вручну. Тож зерно ефіопської кави переважно не має ідеального товарного вигляду, може бути дрібним, деформованим та з тріщинками. Однак, це зовсім не вада, а лише ознака «природньої» кави. В усьому світі люблять цю особливу каву з м'яким, ніжним ароматом і унікальним запахом з помітними квітковими нотами жасмину та цитрусових. Напій виходить солодкуватим, з легкою гірчинкою, ледь відчутною кислинокю та має шоколадний післясмак.
-
Більшість з нас без проблем зможе відрізнити запах троянди від запаху зубної пасти, а ось запах конвалії від запаху троянди відрізнить не кожен. І тільки незначна кількість людей здатна без проблем розрізняти найтонші нюанси як запаху, так і смаку. Окрім цього, їм треба мати і деякі знання. Інакше неможливо справедливо оцінити смак будь-чого.
Відповідно, щоб оцінити смак кавового напою, важливо хоч трохи розбиратися в каві і мати про неї певні знання. З метою полегшити це завдання, ми розповімо про основні "показники" смакових якостей кави.
-
Для кожного, хто любить каву, цей напій завжди має особливий запах: для когось кава пахне довгоочікуваною зустріччю, у когось асоціюється з яскравими вихідними або приємними домашніми балачками... Така розмаїтість можлива тому, що існує величезна кількість сортів кави і їх сумішей. І аромат, і смак напою, який з них отримують, так само різняться, і в кожного знайдуться свої шанувальники.
Цікаво, що все ароматне і смачне в нашій чашці створює арабіка. Так називають кавове зерно з дерев виду «arabica», які дають майже 50 різних сортів кави. Кожен з них істотно дорожчий за будь-який із сортів, отриманих із зерна «robusta» (або конголезької кави). Кавові дерева виду робуста дають плоди з великою кількістю кофеїну (1,8-4%!), тому саме робуста відповідає за те, наскільки сильно підбадьорить нас чашка улюбленого напою.