Фабрика Illy
Каву сьогодні не можна називати просто напоєм — саме так стверджують фахівці всесвітньо відомої компанії з виробництва кави Illy. За простим напоєм стоїть щось багатше, цікаве і чарівне. На одній з найтехнологічніших і передових фабрик харчової промисловості IllyCaffee в італійському місті Трієсті вважають, що виробництво ідеальної кави — це ціла наука. Родинна компанія Illy за декілька десятиліть перетворилася на глобальну завдяки експорту характерного італійського задоволення мільйонам людей в світі. Секрет незмінної якості Illy прихований у постійному ретельному контролі на кожному етапі виробництва, плюс передові дослідницькі лабораторії, організовані в справжній Університет кави. Ексклюзивна суміш і тотальна якість — це два завдання, які лежать в основі виробництва кави Illy.
Отже, промиті і висушені кавові зерна, доставлені в італійський порт Трієст з Південної Америки, Індії і Африки (більше 350 тис. мішків з кавою щороку), вирушають на склади Illy. Цієї кількості вистачає, щоб дати спробувати каву половині населення світу! Зерна з мішків спочатку очищаються від випадкового сміття, а потім потрапляють до надзвичайно складної системи труб, що ведуть до 72 «силосів» з різною кавою. Інформація про місця походження кави, яку каву з якої країни потрібно обсмажити — ці та інші дані вносять до програми, що контролює всі етапи виробництва.
Компанія Illy постійно вивчає каву в усіх її аспектах. Ціла система дегустації якості кави задіяна на мега фабриці Illy для отримання продукту високої якості. Купують каву для компанії лише після аналізу зразка пропонованої для закупівлі партії, починаючи від запаху та смаку і закінчуючи зовнішнім виглядом. Коли відповідну партію куплено, зерна знову перевіряють. Дегустатори в лабораторіях постійно підвищують свій рівень кваліфікації. Кожен з них здатний із закритими очима безпомилково визначити походження кави, яку він дегустує. Все це допомагає зберегти незмінний у всі часи смак Illy. Суміш Illy складається з ретельно зважених порцій кави різного походження, а її склад зберігається в строгому секреті. Відібрану каву сушать, обсмажують та охолоджують. Програма крок за кроком контролює кожен із циклів для отримання ідеального результату.
Досконалість кави Illy щодня виноситься на суд мільйонів шанувальників кави, адже завдяки впровадженню інноваційної ідеї щодо збереження аромату і якості кави засновника компанії Франческо Illy, сьогодні цю каву експортують у 140 країн світу. Ще в 30-ті роки цю проблему було вирішено на фабриці Illy за допомогою особливої системи герметизації, яка ще й підсилює ароматичний спектр кави. Азот замість кисню і герметичні ємності — ось ключ, який дозволяє компанії зберігати аромат кави незмінним і дає можливість експортувати каву по всій планеті, відвантажуючи її з одного виробничого центру.
Схильність мега фабрики до інновацій і у наш час підтверджується постійними дослідженнями і використанням передового устаткування у виробництві кави. У результаті система обсмаження кавових зернят влаштована так, що спеціальні спектральні сортувальні машини аналізують кожне окреме зернятко за кольором, потім струмінь повітря видаляє браковані зернятка, а також попередні і наступні (для гарантії якості).
«Наша пристрасть, наша місія і одержимість — робити найкращу каву», — зізнається Андреа Illy, останній нащадок цієї сім'ї. Він продовжує втілювати оригінальну ідею свого діда, тому день за днем на мега фабриці Illy звичайну зелену каву переробляють у продукт італійської досконалості Illy, яку сьогодні визнають у всьому світі.